Skip to main content

Pandhof Sinte Marie, Utrecht

Q-CAT Lighting - Pandhof Sinte Marie, Utrecht

Een oase van rust, midden in Utrecht

De binnenstad van Utrecht is rijk aan historische plekken. De Pandhof Sinte Marie, gelegen aan de Mariaplaats maakt hier zonder twijfel onderdeel van uit. Dit mooie kloosterhof kent een prachtige binnenplaats, omsloten door een karakteristiek Romaanse kloostergang. De binnenplaats is voorzien van een fraaie bloemen-, kruiden- en vlindertuin. Pal naast deze parel vindt men gebouwen van de ORKA (Oude Rooms-Katholieke Aalmoezenierskamer) en het HKU Utrechts Conservatorium.

MINTSKE Landschapsontwerp kreeg de eervolle opdracht om zowel Pandhof Sinte Marie als het naastgelegen Maria Majorplein te herinrichten om zodoende de schoonheid van dit gebied te benadrukken. Om de dynamiek van de pandhof na zonsondergang te vergroten is voor een lichtontwerp het Rotterdamse ontwerpbureau Atelier LEK gevraagd een lichtplan te maken.

Een combinatie van pendelarmaturen, lijnverlichting en spots

Door een ontwerp met goed doordachte plaatsing van de armaturen, wordt lichthinder/verblinding voorkomen en gaat alle aandacht uit naar de historische omgeving.

De toegepaste spots zijn van het Amerikaanse fabricaat Ecosense, type RISE F080. Een krachtig en robuust armatuur met een smalle lichtbundel van 5°. Met dit armatuur wordt de prachtige steenroos van de Duitse beeldhouwer Fritz Koenig subtiel uitgelicht. Een tweede spot zet het torentje van het Utrechts Conservatorium in het licht. Doordat de spots in een specifieke RAL kleur zijn afgewerkt en voorzien zijn van een snoot vallen ze mooi weg in de omgeving.

De gevel boven de zuilgang licht de karakteristieke bakstenen muur van het Utrechts Conservatorium aan. De gekozen configuratie zet de gevel subtiel in het licht en creëert een uitnodigende warme sfeer. Het lineaire TROV L50 armatuur van Ecosense met asymmetrisch optiek is de perfecte oplossing om dit op een zeer efficiënte manier te bewerkstelligen. Het IP66 en IK10 geclassificeerde armatuur is daarbij een uiterst robuuste en duurzame oplossing.

De Romaanse kloostergang is voorzien van een negental speciaal voor dit project ontwikkelde star gependelde bollen. De armaturen zijn zo ontworpen dat ze onderdanig aan de architectuur de gangpaden van licht voorzien. De led lichtbronnen in de armaturen laten zich net als conventionele verlichting van kleurtemperatuur veranderen bij het terugnemen van vermogen. Hierdoor is de kloostergang op elk moment van de dag voorzien van een passend lichtbeeld.

Intelligente lichtsturing met respect voor mens & milieu

Alle verlichting is intelligent ingeregeld waardoor tijdsgebonden en met minimale lichtvervuiling het gewenste resultaat bereikt wordt. Concluderend is Pandhof Sinte Marie hiermee een bijzondere plek geworden in de stad Utrecht, een geweldig ontmoetingsplek, een plek om even de hectiek van de stad te ontvluchten.

Projectdetails

 • Opdrachtgever: Stichting Pandhof Sinte Marie
 • Landschapsarchitect: MINTSKE Landschapsontwerp
 • Lichtontwerper: Atelier LEK
 • Installateur: Elmers Elektrotechniek
 • Producten: 
  • Ecosense RISE F080
  • Ecosense TROV L50
  • Custom pendelarmaturen i.c.m. Philips WarmGlow lichtbronnen
 • Locatie: Utrecht
Q-CAT Lighting - Pandhof Sinte Marie, Utrecht
Q-CAT Lighting - Pandhof Sinte Marie, Utrecht
Q-CAT Lighting - Pandhof Sinte Marie, Utrecht
Q-CAT Lighting - Pandhof Sinte Marie, Utrecht
Q-CAT Lighting - Pandhof Sinte Marie, Utrecht
Q-CAT Lighting - Pandhof Sinte Marie, Utrecht