Skip to main content

Hapynionbrug, Leiden

Q-CAT Lighting - Hapynionbrug, Leiden

Perfect aangelicht cortenstaal en RVS

De stad Leiden is met haar historische centrum en pittoreske grachten sinds 2020 vijf nieuwe bruggen rijker. De bruggen maken het mogelijk een ‘rondje Singelpark’ te lopen, met 6 km het langste stadspark van Nederland. Hiermee hebben de bruggen een belangrijke rol in het versterken van de identiteit van de stad en met name het Singelpark.

De Hapynionbrug is als boogbrug de hoogste van de vijf bruggen, om zodoende vaarverkeer mogelijk te maken. De brug over de Nieuwe Rijn, verbindt de Kaarsenmakerstraat met de Utrechtse Veer. De naam Hapynionbrug is ontstaan uit een namenwedstrijd georganiseerd door de Stichting Vrienden van het Singelpark.

Naar ontwerp van het Belgische architectenbureau Ney & Partners is de brug in lijn met de andere vier bruggen ontworpen. Kenmerkend is het gebruik van natuurlijk ogend cortenstaal en de in het oog springende RVS bollen. De Hapynionbrug is vanwege de helling voorzien van treden, ingelegd met klinkers. De rol van verlichting werd hierdoor tweeledig; de schoonheid van de brug in de nachtelijke uren benadrukken, als wel de veiligheid van de bruggebruiker waarborgen.

De bruggen rijgen alle delen van het prachtige Singelpark aan elkaar

De keuze van een geschikt armatuur was onderhevig aan een aantal eisen. De verlichting dient subtiel te zijn en daarmee het ontwerp van de brug te benadrukken. Daarnaast dienen de luxwaarden op het brugdek volgens de veiligheidsnorm te zijn. Zaken als lichthinder, verblinding en lichtvervuiling dienen hierbij tot het minimum beperkt te worden.

De LEDpod 40 van het Australische KLIK Systems bleek uiteindelijk de perfecte oplossing te zijn om aan alle lichteisen te voldoen. Het ontwerp van dit armatuur is specifiek afgestemd voor toepassing in leuningen en daarmee vrijwel onzichtbaar te plaatsen. In totaal zijn er per brugzijde 42 LEDpods geplaatst, met een kleurtemperatuur van 3000K en een asymmetrisch optiek. De reflector zorgt ervoor dat het licht efficiënt het brugdek aanlicht en de lijnen van de brug benadrukt.

De LEDpod 40 wordt extern gevoed middels 24V DC waarbij elke LEDpod een stroom gestuurde driver heeft. Dit parellel aangesloten systeem is veilig en onderhoudsarm, duurzaam en toepasbaar over zeer lange afstanden. Een ‘hufterproof’ bevestigingsmethode, IK10 en IP66 classificaties, maken dit armatuur zeer slagvast en bestendig tegen weersinvloeden. In totaal hebben de LEDpods met zeer zuinige LED technologie een verbruik van nog geen 120W.

Gemeente Leiden is hiermee een prachtige brug rijker, welke zowel bij daglicht als in kunstlicht haar schoonheid en functies met de stad deelt.

Projectdetails

  • Opdrachtgever: Gemeente Leiden
  • Architect: Ney & Partners (BE)
  • Aannemer: DURA Vermeer
  • Onderaannemer: Van der Zalm Metaalindustrie
  • Installateur: Elmers Elektrotechniek
  • Producten: KLIK Systems LEDpod 40 Asymmetrical 3000K
  • Fotografie: Mike Bink Fotografie
  • Locatie: Leiden
Q-CAT Lighting - Hapynionbrug, Leiden
Q-CAT Lighting - Hapynionbrug, Leiden
Q-CAT Lighting - Hapynionbrug, Leiden
Q-CAT Lighting - Hapynionbrug, Leiden
Q-CAT Lighting - Hapynionbrug, Leiden
Q-CAT Lighting - Hapynionbrug, Leiden