Skip to main content

Panorama Mesdag, Den Haag

Panorama Mesdag

Het naadloos aansluiten van de verlichting op het idee van de panorama

Het Panorama Mesdag, dat zich sinds 1881 vestigt aan de Zeestraat te Den Haag, werd op 28 maart 2015 officieel heropend.

Tijdens de 4 jaar durende uitbreiding en vernieuwing van het museum zijn onder meer nieuwe tentoonstellingszalen gerealiseerd. De verlichting van de vaste Mesdag collectie, bestaande uit strand- en zeegezichten, moest naadloos aansluiten op de het idee van de panorama.

“Het licht maakt deel uit van de illusie die wij verkopen. Het idee van een panorama is bedacht door een zekere Barker, een Ier, die er zelfs patent op heeft laten leggen. Je moet, zo stelde hij, een panorama door een donkere gang binnentreden, zodat je pupillen klein worden. Dan ga je via een trap, het liefst een wenteltrap, naar boven. Zo moet de bezoeker zijn oriëntatie wat verliezen. En dan, boven, kom je in een andere wereld terecht: de illusoire wereld van het panorama.''

,,Om de illusie van die wereld in stand te houden, dienen de onder- en de bovenzijde van het beschilderde doek buiten het zicht gehouden te worden. Bij ons verdwijnt de onderzijde van het doek daarom in een vals duin.''

,,Maar het sterkste middel waarmee je de bezoeker in de greep houdt, is het licht.´ aldus directeur M. de Jong van Panorama Mesdag.

Optimaal aanlichten met een hoge kleurweergave

In de nieuwe tentoonstellingszalen is gekozen voor een flexibele tentoonstellingsverlichting. Waarbij zowel de lichtbron als de positie van de spots eenvoudig afgestemd en afgewisseld kunnen worden op een nieuwe tentoonstelling.

Kenmerkend voor de RayLight 3D spots, van het fabricaat Light Projects, is de hoge flexibiliteit en efficiëntie. In dit project is de Raylight uitgevoerd met een 3 fase EUTRAC adapter. Door de keuzevrijheid uit verschillende AR111 lichtbronnen kan de verlichting eenvoudig afgestemd worden op de behoefte. Met de potentiometer op de armatuur kan de lichtintensiteit worden afgestemd op het gewenste lichtniveau.

Q-CAT Lighting biedt de mogelijkheid om naast de conventionele AR111 lichtbronnen de spots te leveren met lichtbronnen van de fabricaten Xicato of Soraa. Beide staan bekend om de hoge kleurweergave waardoor kunstwerken optimaal tot hun recht komen. De accessoire houder biedt ruimte voor verschillende accessoires waaronder lineaire lenzen, wallwash optieken, louvres en filters. De efficiëntie komt tot uiting in het instellen en uitlichten omdat de spots met slechts één hand bediend en gericht kunnen worden.

Projectdetails

  • Lichtontwerper: Hans Wolff & Partners
  • Product: Light Projects (UK) Raylight 3D AR111
  • Locatie: Den Haag, Nederland
  • Realisatie: maart 2015
Panorama Mesdag
Panorama Mesdag
Panorama Mesdag