Skip to main content

KoepelKathedraal, Haarlem

KoepelKathedraal, Haarlem

De kathedrale basiliek Sint Bavo in Haarlem

De KoepelKathedraal of bij sommige beter bekend als de St. Bavo-kathedraal is de bisschoppelijke kerk van de Rooms-Katholieke Bisschop van Haarlem-Amsterdam.

Bisschop Bottemanne begon in 1893 met de bouw van een nieuwe kathedraal. Pierre Cuypers moest de kerk ontwerpen, maar op basis van zijn leeftijd werd zijn zoon Joseph Cuypers in opdracht genomen. Cuypers ontwierp aanvankelijk een neogotische kerk, maar koos uiteindelijk, na vele veranderingen voor de neo-romaanse stijl, beïnvloed door de Byzantijnse en Art Nouveau stijlen. In totaal hebben meer dan 50 kunstenaars meegewerkt aan de realisatie van dit indrukwekkende bouwwerk.

De bouw begon in 1895. Op 1 april 1898 werd de kathedraal ingewijd. Inmiddels biedt dit rijksmonument met zijn kunstschatten en architectuur een doorlopend college van de kunstgeschiedenis.

De diversiteit aan lenzen en kleurtemperaturen geeft een indrukwekkend resultaat

In 2005 is begonnen met de renovatie van de kathedraal. Het lichtontwerp is opgesteld door lichtontwerper, Hans Wolff. In het ontwerp zijn niet alleen de kunstobjecten uitgelicht maar ook de architectonische kunstschatten zelf, waaronder de kapellen.

“Er is weinig leukers dan mooie dingen te laten zien”, aldus lichtontwerper Hans Wolff”

De kapellen zijn gemarkeerd met een lineaire verlichtingsoplossingen van LED Linear. In de profielen is de VarioLED Flex HYDRA LD15 led tape toegepast in W825 en W827. De profielen zijn opgebouwd met het 004 contour waarbij het licht uittredingsvlak afgewerkt is met een variatie van 10° en 30° lineaire lenzen. 

Voor het belichten van overige objecten is gekozen voor een eenvoudig aanpasbare vorm van led verlichting, waarbij de hoge kleurweergave leidend was. De Graphic armaturen zijn van het fabricaat Light Projects. De armaturen zijn uitgevoerd met één basis led-lichtbron van het fabricaat Soraa. Waarbij de bundelbreedte (10° tot 60°) en kleurtemperatuur eenvoudig aangepast kan worden met behulp van de flexibele magnetische opzetstukken.

Spelen met verschillende invalshoeken en kleurtemperaturen geeft de verlichting een nieuwe dimensie aan de ruimtes én objecten.

Projectdetails

 • Architect: Van Hoogevest architecten B.V.
 • Lichtontwerper: Hans Wolff & Partners
 • Producten:
  • LED Linear VarioLED HYDRA LD15 W825 IP67
  • Soraa VIVID MR16 GU10 10° 2700K
  • RobLight ARA 3 3000K
 • Klant: Bisdom Haarlem-Amsterdam
 • Locatie: Haarlem, Nederland
 • Fotografie: Jaap Lotstra
 • Realisatie: Februari 2016
KoepelKathedraal, Haarlem
KoepelKathedraal, Haarlem
KoepelKathedraal, Haarlem