Skip to main content

UMU - Universiteitsmuseum Utrecht

UMU - Universiteitsmuseum Utrecht

Een prachtig uitgelichte diversiteit aan objecten

Het Universiteitsmuseum Utrecht (UMU) bestaat al bijna 100 jaar en is sinds 1996 gevestigd aan de Lange Nieuwstraat in Utrecht. Begin 2020 sloot het de deuren ten behoeve van een transformatie om vanaf september 2023 weer volledig te kunnen te voldoen aan de wensen & behoeftes van haar bezoekers.

Familiemuseum transformeert bezoeker in onderzoeker

Met ruim 200.000 objecten is het UMU hét onderzoeksmuseum van Nederland. De objecten welke tentoongesteld zijn vallen onder het academisch en cultureel erfgoed van de Universiteit Utrecht. Typerend voor het museum is de constante drang om de samenleving en wetenschap samen te laten komen. Bij een bezoek aan het museum kruip je zelf in de huid van de onderzoeker en wordt je nieuwsgierig gemaakt om zelf te experimenteren. Voor zowel jong als oud neemt het museum een educatieve rol op zich.

Het pand in de binnenstad van Utrecht was in de essentie ontworpen voor 20.000 bezoekers en hiermee niet berekend op de huidige bezoekersaantallen. De verbouwing en vernieuwing staat nu toe 100.000 bezoekers per jaar te verwelkomen. Daarnaast zorgt meer expositieruimte, nieuwe concepten en programmeringsonderdelen voor een totaalaanbod dat een nog groter publiek zal kunnen bekoren.

De veelzijdigheid van het museum vraagt om een passend verlichtingsmiddel

Om het nieuwe concept op de best mogelijke manier in het licht te zetten, heeft studio ‘Licht – Joost de Beij’ de nobele taak gekregen zich hierover te ontfermen. Er is gekozen om te werken met de tracklights uit de Beacon serie van het merk Concord. De tracklights worden toegepast in drie-fase spanningsrail van het Duitse kwaliteitsmerk EUTRAC. Daarnaast is er voor de vitrines gewerkt met een minimalistisch microtrack systeem.

Een combinatie van de Beacon LED Muse II en Beacon LED XL Muse siert het plafond van het museum. Beide voorzien van led van museale kwaliteit en hoge kleurweergave CRI >97. De armaturen zijn voorzien van een hoogwaardige stelring waarmee eenvoudig manueel de bundelgrootte aangepast kan worden. Het dimmen van de armaturen gebeurd door een op de driverbox geplaatste draaiknop of d.m.v. een DALI. Doordat het armatuur eenvoudig aanpasbaar is, kan er eenvoudig ingespeeld worden op wisselende toepassingen. Desgewenst is het armatuur uit te breiden met elliptische lenzen, honeycombs, snoots of barn doors.

De toepaste drie-fase spanningsrail van EUTRAC is zowel toegepast in de opbouw en inbouwvariant. Op de posities waarbij er met DALI aansturing gewerkt wordt is de spanningsrail uitgevoerd met een databus. Om op te gaan in het ontwerp van het museum zijn zowel de tracklights en spanningsrail geleverd met een witte en zwarte afwerking.

Het UMU is een echte eye-catcher geworden, welke met een uniek en afwisselend ontwerp weet te inspireren en verrassen.

Projectdetails

  • Architect: De Zwarte Hond
  • Lichtontwerp: Licht - Joost de Beij
  • Installateur: Verweij Elektrotechniek
  • Producten: 
    • Concord Beacon LED Muse II - 3000K
    • Concord Beacon XL Muse - 3000K/4000K
    • EUTRAC 3~ Surface Track
    • EUTRAC 3~ Recessed Track
    • 24V microtrack systeem
  • Locatie: Utrecht
  • Fotografie: Mike Bink Fotografie
UMU - Universiteitsmuseum Utrecht
UMU - Universiteitsmuseum Utrecht
UMU - Universiteitsmuseum Utrecht